27. 8. 2015

«Recenze» Dámská jízda s Milanem

I když se dny pomalu krátí a začíná se stmívat čím dál dřív, i tak stále vyhledáváme oddechovou letní četbu, jež nám zpříjemní poslední prázdninové dny. A mezi takovéto knihy patří Dámská jízda s Milanem z pera české autorky Ivy Lecké.

Iva Lecká – Dámská jízda s Milanem

Série: -
Nakladatelství: Šulc – Švarc
Počet stran: 176
Rok vydání v Čr: 2013

Anotace: V této knize hýří Iva Lecká humorem a nadsázkami. Milan uzavírá jeden sňatek za druhým a nechává za sebou opuštěné manželky a děti. Jeho matka Květa se domluví se svými snachami, které má velice ráda, že ho musejí zastavit, a to se jim téměř povede. Dámská jízda s Milanem je výborný humoristický román, který pobaví zdravý ženský i mužský rozum.




Milan má báječný život. Sice přišel o otce, jenž byl prohlášen za mrtvého, jelikož zmizel během jedné túry, ale Milanovi a jeho mamince Květě díky tomu spadlo do klína takové dědictví, že ani jeden nemusí do konce života pracovat. Jenže Milan nezdědil jen velké bohatství, ale také otcovy toulavé geny. Je totiž velmi přelétavý a ke své smůle, nebo spíš ke smůle své matky, která musí nestále řešit synovy přešlapy, je i velmi plodný. Výsledkem toho jsou dvě exmanželky s dětmi, nynější manželka s dítětem, jejž si osvojil a dále dvacetiletá milenka, která je shodou okolností nejen těhotná, ale je také sestřenicí první Milanovy exmanželky Kateřiny. A právě to byl ten poslední podnět pro to, aby všechny Milanovy ženy začaly zuřit a rozhodly se, že takhle už to dál nejde…

Ačkoli svoje vnoučata bezmezně milovala, už ji nebavilo snášet trvalé rozšiřování mateřské školky v rodině. Vždyť ten kluk je hotový rozsévač! Bezděčně jí proběhlo hlavou, jestli by nebylo vhodné v zájmu zachování dobrých rodinných vztahů Milana vykastrovat.          ~Dámská jízda s Milanem, str. 11~

Iva Lecká je známá moderátorka Radio City. Vyznává krédo: ukažte mi směr, cestu už si najdu sama. Díky tomu se přesvědčila, že jediný způsob, jak si nezruinovat nervovou soustavu, je dělat si z vážných věcí legraci. Je povahy veselé, směje se ráda, směje se často a má kolem sebe ráda veselé lidi, co umí brát život s nadhledem. Miluje humoristickou literaturu a sama ji i píše. Kromě Dámské jízdy s Milanem má na svém kontě také knihy Deník šílené matky aneb Ženská vydrží jako kůň a Všechno je jednou poprvé aneb Ještě jsem se nezbláznila.

Dámská jízda s Milanem je skvělá oddechová četba, u níž si nejen odpočinete, ale i se pobavíte. Humorné scénky jsou vtipné a navíc opravdu jak ze života. Během čtení jsem si nejednou vzpomněla na film František je děvkař, jelikož Milan je na jednu stranu také takový František. Jemu samotnému na tom mít milenku nepřijde nic divného, bere to jako samozřejmost, že když vášeň z manželství zmizí, najde si bokovku a pokud ji přivede do jiného stavu, musí si ji přeci vzít, vždyť je čestný. A bývalá manželka? Ta musí být spokojená, dostane velkou rentu a o ni i o dítě je skvěle postaráno.

Další film, jenž se mi vybavil, byl Líbáš jako Bůh, jelikož Milanova rodina je také přesně tak střelená. Při četbě knihy Dámská jízda s Milanem se tedy rozhodně nudit nebudete. Ačkoliv jsou Milanovy manželky každá jiná, překvapivě jsou i nejbližšími kamarádkami a tchyně se s nimi taktéž schází a všechny drží pospolu. Je to takový spolek Milanových žen – ony samy si říkají „vemeno klub“. A to by bylo, aby konečně něco na toho proutníka nevymyslely.


Dámská jízda s Milanem je opravdu jen takovou jednohubkou. Kniha je tenoučká a díky tomu, že nebudete schopni ji odložit, ji přečtete již během pár hodin. Ovšem bude to za neustálého se ohýbání v pase a smíchu, který vám zvládne prodloužit život hned o několik let.


Hodnocení   obálka 5/5   příběh 5/5


Katka


Recenze napsaná pro nakladatelství Šulc - Švarc.



Zdroj
Anotace, obálka: bux.cz
Obrázky: tyden.cz, tvspoty.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat