2. 4. 2015

«Recenze» Nebezpečné hry

Název: Nebezpečné hry
Původní název: Dangerous Game
Autor: Arthur Keri
Série: Strážkyně Riley Jenson
Díl v sérii: 4.díl
Počet stran: 240
Překladatel: Petra Kubášková
Nakladatelství: FANTOM Print
Rok vydání v ČR: 2014

Anotace: V melbournském podsvětí existuje noční klub, kde se dají ukojit všechny touhy a naplnit všechny fantazie. Pro Riley Jensonovou se však jeden takový klub stal posedlostí. Riley, vzácný hybrid upíra a vlkodlaka, se sem ale nežene za vášněmi, nýbrž sleduje neznámého zabijáka, pro kterého se žhavý noční podnik stal loveckým revírem. Riley si má naklonit jedinou „vstupenku“ do přísně střeženého klubu: Jina, barmana s neodolatelným tělem, který by jí mohl poskytnout klíč k odhalení vraha, jakého Direktorium nepamatuje. Riley, která se musí vypořádat s bývalým zvlčilým kolegou, a také s pozorností bývalého milence, následuje Jina do říše rozkoší, o jakých se jí ani nesnilo. V zápalu vášně a ve stínu nebezpečí se rozkrývá šokující tajemství, a sama Riley se stane předmětem touhy číslo jedna.

----------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------
“Mé hormony se zahemžily je z toho, že ho zase vidím - ačkoli s mnohem menší vervou než obvykle. Divné. "Co tady ksakru děláš?"
"Zrovna jsem se tě chtěl zeptat na totéž." Jeho hřejivý hlas byl tentokrát podbarvený nelibostí.
Tiše jsem si odfrkla. "Mám na sobě šaty ze včerejška a právě jsem vyšla z domu, kde nebydlím. Asi si to spočítáš."“
-úryvek ze strany 95-
------------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------------

Luxusní podniky plné chtíče, podbarvené krví. Příběh o sexu, silných poutech a bojích na život a na smrt. Tak se dá popsat série Riley Jenson. Novinka v podobě čtvrtého dílu s názvem Nebezpečné hry se tomuto vzorci nevymyká. Čtenář se může těšit na smršť krvavých kapek a emocí, jež mu budou běhat po zádech.


To, čemu se snažila poloviční upírka s vlčicí Riley vyhnout, se stalo skutečností. Pracuje pro Direktorium jako strážkyně a po boku svého bratra Rhoana se snaží lapit všechny nadpřirozené bytosti, jež se utrhly ze řetězu a světu dělají pěkné neplechy. Lidské mrtvoly se začínají objevovat na každém rohu a klasický vzorec poukazuje, že vrahů je více. Když se Riley zbaví jednoho, zjistí, že po městě běhá další a ten se jen tak chytit nenechá. Ví to jistě, jelikož sám zdivočelý bývalý strážce Gautier, je toho důkazem. Nabídne Riley hru a kdo první takzvaného řezníka chytí, vyhrál. Není těžké si představit, co se stane s tím, kdo prohraje. Gautier totiž prahne po něčem víc, než je jen hra na kočku a na myš - po pomstě - Riley musí zemřít, to je mantra, kterou mu z hlavy nikdo nevymaže.


Gautier se nebojí spojit síly s něčím větším, nebezpečnějším a vůbec nebere na vědomí, že se mu to může vymstít. Je zaslepen pouze touhou, vidět Riley pod drnem. Ta své touhy také neovládá, ačkoli jsou trochu jiné než ty protivníkovy. Soukromý život nedokáže oddělit od toho pracovního a tím pádem se dostává do situací, kdy má na výběr ze tří mužů, kteří prahnou po jejím těle. Pro Rileynu vlčí část je to dostačující, ale co srdce, nechá si poručit? Riley stojí před velikým rozhodnutím - ovšem dostane se k němu vůbec? Boj o své touhy i život může začít.

Čtvrtá část urban fantasy Riley Jenson nabízí opět poutavý příběh psaný čtivým stylem. Čtenář je ušetřen zbytečných popisků a může se věnovat pouze dějové linii, kterou tvoří především detektivní část. Což je oproti prvnímu dílu změna, kterou ocení nejeden z nás. Riley a její svět se netočí pouze kolem sexu a neutuchajícímu chtíči, ale především je zápletka tvořena vyšetřováním vražd a honbou za jejich pachatelem. Pro ty sexuchtivé čtenáře mám ale dobrou zprávu, o drsné a jiskrou nabité scény nepřijdete, jelikož i přes vývoj, jímž Riley prošla, je to stále ta samá dhampýrka, která muže ke svému životu potřebuje. Tím vznikne kniha, u které je takřka nemožné se nudit. 

Autorka Keri Artur se umí pořádně rozepsat, ale neopomíná fakt, že čtenáře nezajímají domy a jejich honosnost, ani lidé a jejich oděvy. Sepisuje díla plná situací, do kterých se obyčejný pozemšťan nedostane a tím jim nabízí příběh hodný rychlého zhltnutí a údivu. Zvládá přiblížit předešlé díly tak, že se čtenář zvládne orientovat ještě dříve, než začne být opakováním otráven. Zdá se to jako maličkost, třebaže dokáže otrávit pocity celého příběhu.

Atmosféra celé knihy je jedním slovem dusná. Čtenář nikdy neví, jak se děj bude vyvíjet dál a kdo se v  příběhu objeví. Každým dílem se seznámí s někým novým, kdy ale není zapomenuto ani na již známé tváře, jenž tvoří celek celé série.

Nedoceněná sága temné fantasy se pohybuje v kruzích hojného počtu konkurentů. Pokud jste tedy stále na vážkách, zda sáhnout právě po této sérii, radím vám, že každý milovník urbanek by tuto neohroženou holku měl mít v knihovně. Nejen pro její vtip, sex appeal a temnou stránku, ale také pro příběhy, které se každým novým dílem zlepšují. 

Doporučení 5/5
Obálka 4/5


Recenze psaná pro nakladatelství Fantom Print.
Knihu můžete objednávat zde.


Zdroj recenze: obálka, obr.1, obr.2

Žádné komentáře:

Okomentovat