9. 6. 2014

Jak to vidím já - Brenda Veliká

Název: Brenda veliká
Autor: C.D. Payne
Originální název: Brenda The Great
Počet stran: 284
Nakladatelství: Jota
Rok vydání v ČR: 2013

Anotace: Brendě je šestnáct, je tlustá, ve škole je outsider a o kvalitách jejího společenského života svědčí fakt, že na Facebooku má čtyři přátele – autistického bratrance a tři amatérské korejské stepaře, které zná jen díky YouTube. Když už rodiče přestane bavit povětšinou marné pátrání po zbytcích v lednici, rozhodnou se ji poslat na soukromou internátní školu ve Stocktonu, která se vyznačuje hubenými porcemi, striktními pravidly a zkostnatělým přístupem k jakémukoli náznaku svobodného uvažování.I tady se Brendiny společenské styky zpočátku omezují na pár podobně neoblíbených a neatraktivních dívek a trpasličího homosexuála, který se živí žebrotou a přebývá na staré plachetnici. Všechno se změní v okamžiku, kdy se Brenda spřátelí s krásnou a všeobecně zbožňovanou spolužačkou Marií. Její prestiž začíná pomalu stoupat. Jenže nic není tak jednoduché, protože pobyt v ústavu plném znuděných, žárlivých a nadržených puberťaček připomíná spíš válečnou zónu než čajový dýchánek.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Za to, že jsem tlustá, nesou plnou odpovědnost moji rodiče. Tak předně mi dali jméno Brenda, což - jak každý ví - je jméno pro tlustý holky. Vemte řetěz od motorovky, zavěste na něj betonovou tvárnici, hoďte mi to kolem krku, a dostanete ekvivalent psychické váhy mého jména."

Děj: Nepopulární holka s obrovským apetitem. Ve škole se jí smějí a nemají ji rádi. Rodina do ní pořád hučí ať zhubne, až to nakonec dojde do takového stádia, že rodiče svou dceru pošlou na internát do dívčí školy, kde doufají, že najde přátele a snad i něco shodí. Jenže ta holka to tam  nesnáší - nejen, že dostává málo jídla a z vedra se potí jak čuně, navíc holky které s ní obývají pokoj jsou příšerné a plus k tomu vychrtlé a k tomu ještě ta příšerná ředitelka... Postupem času se ale seznamuje s jednou, druhou až nakonec má kolem sebe celou partu dívek, které jí mají rády a vymýšlejí jednu botu za druhou. Je to ale její zásluha, nebo někoho jiného? Je tlustá a  má tlusté jméno - to je Brenda Blattová.

Babi mě přivítala obvyklou otázkou. " Jak pokračuje dieta, Brendo?"
"Skvěle, babi. Zatím jsem tohle léto přibrala šest kilo."

Celkové shrnutí: Brenda Blattová je první dílo od spisovatele C.D Payne, které jsem měla tu čest si přečíst. Už teď spolehlivě slibuji, že ne poslední. Autor nám představuje šestnáctiletou dívku, plnou sarkastického humoru. Dívku která je spokojena sama se sebou a dokáže si dělat legraci ze všeho, co se kolem ní točí, i ze sebe samotné. Brenda Veliká je skvělé dílo u kterého se nejednou zasmějete a i když to nemá žádný smysluplný příběh, vůbec Vám to nevadí a ani zlehka se nad tím nepozastavíte. Přesně to, co pěkná a hravá obálka slibuje, je Vám dáno až pod nos a vy jasně víte, že s touto knihou se nudit nebudete. Kdekdo by si řekl, že kniha mu vůbec nic nemůže dát, ovšem i když mám školní éru několik let za sebou, touto knihou jsem se příjemně pobavila. Kniha v sobě ukrývá výborný styl psaní, kousavé poznámky hlavních postav a nezvyklý pohled na puberťácké trable s láskou a autoritami. Pokud si chcete užít příjemně strávené odpoledne, tak Brenda Veliká je tím správným společníkem. 

Obálka 4/5
Doporučení 3,5/5


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Jota.
Knihu si můžete zakoupit zde.

Mája


3 komentáře:

  1. Od Payna jsem přečetla všechny díly Mládí v hajzlu, takže věřím tomu, že to nejméně na 4 hvězdičky z 5 bude :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Skoro čtyři, ano. ;-)
    Mládí v hajzlu si chci určitě přečíst.

    OdpovědětVymazat
  3. četla jsem mladí v hajzlu které se mi strasne líbili , první díli jsem cetla nekolikrat .. Dědictví jsem cetla 2x a pokazde me dostalo ... tato kniha me ale zklamala , vubec mi to nesedlo a neprislo vtipne :(

    OdpovědětVymazat