9. 7. 2021

«Recenze» Dřív než tě uspí démoni


Název: Dřív, než tě uspí démoni
Orig. název: Pretty Dark Nothing
Autor: Heather L. Reid
Počet stran: 240
Nakladatelství: Alpress
Rok vydání v ČR: 2021

Anotace: Každou noc budí Quinn ze spánku démoni. Pronásledují ji a šeptají jí o smrti. Že se s dívkou děje něco zlého, si všimne až spolužák Aaron, který má schopnost jejím ošklivým snům zabránit. Stane se jejím ochráncem, ale démoni se je snaží rozdělit. A taky zničit.



Na tuto žhavou novinku nakladatelství Alpress jsem se vážně těšila. Jak napovídá název i krásná obálka, jedná se o příběh plný hrůzných mysteriózních démonů a boje se svou vlastní psychikou.

Quinn navštěvuje poslední ročník střední školy a velikou popularitu, přítele, kterého jí celá škola závidí a oslňující krásu, chtě nechtě zaměnila za život ve strachu, bláznovství a noční můry. Nejdřív jí šeptající démoni nedovolí spát, avšak každým dalším dnem nabývají na síle a skrývají se ve stínech i za bílého dne. Jediná Quinnina záchrana je spolužák Aaron, který má tu moc se děsivých démonů zbavit, což se samozřejmě střetne s nevolí a začne psychický boj o dívku, která sama neví, na kterou stranu se přiklonit.

Musím říct, že samotné téma je jednoznačně skvělý nápad. Démoni mají u mě vždy úspěch a když je příběh vložen do rukou mladých lidí, co hledají sebe i nehynoucí lásku, je zaděláno na pět hvězdiček z pěti. Na druhou stranu, v tomto ději je příliš mnoho chaotických míst. Není vůbec složité se v textu ztratit, hlavní hrdinka mi lezla celou dobu příšerně na nervy a celkově autorka Heather L. Reid nedala knize hlavu ani patu.

Děj je střídavě vyprávěn z pohledu Quinn a Aarona, takže se čtenář dozví více o strachu, jenž hrdinka zažívá i nadání, kterým oplývá záhadný chlapec. Samotný závěr knihy je lehce překvapivý a zasloužil by si daleko více autorčiného umu. Poněvadž v tomto případě je více na škodu, než k užitku a potvrzuje anarchii autorčiných myšlenek, které v celém příběhu hrají hlavní roli.

Kniha je vedena v sekci hororu, což dávám za pravdu, pokud máte ten správný věk. Z toho důvodu titul Dřív, než tě uspí démoni doporučuji náctiletým čtenářům, kteří by z příběhu dokázali vymáčknout daleko více emocí a prožitku, než já sama.


Doporučení 2/5
Obálka 5/5

Recenze psána pro portál Databázeknih.cz




Žádné komentáře:

Okomentovat