20. 9. 2015

«Recenze» Černé lži

Název: Černé lži
Původní název: Black Lies
Autor: Alessandra Torre
Počet stran: 288
Nakladatelství: FANTOM Print, Mystery Press
Rok vydání v ČR: 2015

Anotace: Layana Fairmontová vyrostla obklopená luxusem. Životním stylem svých rodičů sice odjakživa pohrdá, bohužel je ale na nejlepší cestě propadnout se do stejného snobského stereotypu. Dokud nepotká Branta, jenž obrátí její svět vzhůru nohama. Brant Sharp je počítačový génius a miliardář, skrývá však temné tajemství. Tajemství, které by mohlo ohrozit nejen jeho vztah a budoucnost s Layanou, ale i vše, co za svůj život vybudoval. Když Layana procitne z pohádky a odkryje Brantovu masku, přijde o vše, čemu věřila. A tehdy vstupuje do jejího života Lee. Bezstarostný, mnohdy hrubý a zároveň neskutečně sexy. Lee je Brantovým pravým opakem. Dohromady tvoří dokonalou bytost a Layana rozehrává nebezpečnou hru. Může doufat v budoucnost s mužem, kterého miluje, a zároveň získat i toho, po němž touží?

----------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------
„Lehla jsem si na postel a snažila se přijít na to, co dělám špatně.
Možná to bylo ještě moc brzy. Třeba potřeboval čas na zahojení. Možná se vrátí. Spala jsem sama na přikrývkách, které byly cítit trávou, sexem a podvodem.“
-úryvek ze strany 152-
------------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------------

Nakladatelství Mystery Press, jinak také řečeno odchovanec svého většího zploditele Fantom Printu, se vydalo do erotických vod a svým čtenářům nabídlo titul Černé lži. Knihu, jež popře své žánrové zařazení a dokáže čtenáře neuvěřitelným způsobem překvapit.



Děti zbohatlíků to mají v životě vždycky jednodušší. Mají lepší auta, známosti a rodiče, jež své benjamínky vysekají z každého průšvihu. Mezi takové patří i dívka Layana. Jenomže i když si luxusu náležitě užívá, těší se na den, kdy dosáhne věku pětadvaceti let. Shrábne svůj svěřenecký fond a opustí svět noblesních večírků a únavných etiket. Chce žít vlastním životem a nebát se toho jaký dopad a stín svým jednáním na rodinu navalí. Její plány se jí samozřejmě nedaří, alespoň do té doby, než potká jeho.


Brant Sharp, muž, kterému jeho vlastní geniální mozek vydělal miliardy. Do Layany se zamiluje téměř okamžitě a ona do něj samozřejmě také. Ovšem co by to bylo za pohádku, kdyby se nenašel někdo, kdo celé království i s jeho panovníky může ohrozit. Jedním takovým je hrubián Lee, který je chudý, drzý a je přesně takovým typem muže, jakého by Layana nikdy nehledala. A jelikož oba dva patří do jiných světů, právě to je důvodem, proč královnička chce svého sluhu děj se co děj.

Kdo si přečte informace o této knize, zjistí, že se řadí do dvou žánrových kategorií. Erotický román by měl zařídit chvíle plné touhy a thriller napětí, jež čtenáři nedovolí knihu odložit do doby, než se dostane do samotného konce. Přesto, že Černé lži nejsou vhodnou knihou ke zaškatulkování, svému slovu dostojí.

Pokud to vezmeme popořádku a zaměříme se na stránku erotickou, můžeme říci, že toužebné chvíle si čtenářky jistě užijí více než muži, ovšem neurazí ani jedno pohlaví. Sexuální scény jsou psány s citem a absencí zbytečných vulgarismů. Přesto, že se to může zdáti bláznivé, akčnější část příběhu je v tomto případě určitě lepším tahounem. Celá kniha je protkána tajemstvím, a i když si čtenář po celou dobu čtení bude hrát na Colomba, samotné vyvrcholení, a tím nemyslím to sexuální, bude velmi překvapivé úplně pro každého.

Samotný styl psaní, jenž autorka v titulu předvedla, je odlehčený a bez zbytečných komplikovaných částí. Překlad si zaslouží také pochvalu, poněvadž čtenářům nedělá problém se začíst a své chvilky s knihou si užít.


Hlavní postavy se jeví povrchně a čtenář se o nich dozví takřka vše. Ovšem to je právě klam celé knihy, jelikož konečné rozuzlení rozplete utažený uzel smotaný ze lží a intrik. Pokud zpočátku díky hlavním aktérům budete mít nutkání knihu odložit, radím vám, ještě si to rozmyslete. Budete velmi mile překvapeni, a při tom zjištění i zaraženi, že druhou půlku knihy jste zhltli jako malinu. Napomáhají tomu také krátké kapitoly, které nepravidelně střídají i své vypravěče. Rozdělení titulu na tři části už je jen třešničkou na dortu, která vás nejdříve zarazí, ale nakonec odhalí svůj pravý důvod.


Titul Černé lži od autorky Alessandry Torre, která není v českých vodách příliš známá, doporučuji především ženám, které netouží pouze po krásných tělech potících se vzájemně na sobě, ale také po akčnosti, tajnůstkářství a životu, kde peníze vládnou světem.

Doporučení 4/5
Obálka 5/5

Recenze psána pro nakladatelství Mystery Press.
Titul můžete zakoupit zde.





Zdroj: obálka + anotace, obr.1, obr.2, obr.3

5 komentářů:

  1. Moc pěkná recenze :) Knížka vypadá docela dobře, takže se po ní nejspíš podívám :)

    OdpovědětVymazat
  2. Kniha mě nijak neláká. Nejdříve jsem ani netušila, že jde o eroťárnu :D. Tento kousek si nechám ujít. Líbí se mi víc příběhy bez lží, prostě klasika s obyčejnými lidmi:).

    OdpovědětVymazat
  3. Knihu jsem si koupila díky tvé recenzi , nikde jinde jsem na ni nenarazila ... kdyz jsem se ted k ní po několika mesicich dostala rikam hm dalsi erotarna ... ale něco mě hnalo číst dál a když se začlo řešit TO tajemství tak jsem nestačila koukat , byla uchvácena a at PAN GREY se jde se svým tajemstvím vycpat tohle je borec .. opravdu skvělá kniha

    OdpovědětVymazat