10. 3. 2015

«Recenze» Spáleniště: Zkouška

Žádná pravidla neplatí a pomoc nepřijde. Z pera Jamese Dashnera vzniklo pokračování Labyrintu, knihy, která během chvilky způsobila ve světě poprask a taktéž i její filmové zpracování udělalo veliký dojem. Ovšem udrží nebo dokonce překoná James Dashner vysokou laťku, jíž si nastavil v prvním díle, anebo bude Spáleniště: Zkouška patřit k prokletým druhým dílům, které upadají v zapomnění?

James Dashner – Spáleniště: Zkouška 



Originální název: The Scorch Trials

Série: Labyrint
Díl v sérii: 2
Nakladatelství: Yoli
Počet stran: 344
Rok vydání v Čr: 2014

Anotace: Už žádné hlavolamy. Žádné proměnné. A žádné běhání. Thomas byl přesvědčený, že když se jim podařilo uniknout, vrátí se on i Placeři ke svým dřívějším životům. Nikdo však ve skutečnosti netušil, do jakého života se vracejí. Země, sežehnutá slunečními erupcemi a spálená novým, krutým klimatem, se změnila v pustinu. Vláda se zhroutila – a s ní i pořádek. Rozpadajícími se městy teď bloudí „raplové“, lidé pokrytí hnisavými ranami, které infekční nemoc nazývaná erupce dohání k vražednému šílenství. Hledají, kde by našli další oběť... a potravu. Pro Placery běhání zdaleka neskončilo. Namísto svobody zjišťují, že mají před sebou další zkoušku. Musejí překonat Spáleniště, nejvíc sežehnutou část planety, a do dvou týdnů dorazit do bezpečného útočiště. A organizace ZLOSIN se postarala o to, aby uzpůsobila proměnné a nastavila šance v jejich neprospěch. Thomase čeká zkouška ohněm – skutečně přechovává někde v hlavě tajemství svobody? Nebo bude věčně vydán ZLOSINu na milost?



Vítejte ve světě, který je sužován přírodními katastrofami - země je sežehnutá slunečními erupcemi, je spálená a změnila se v pustinu. Lidé vymírají na infekční nemoc zvanou taktéž erupce. Umírat na ni rozhodně není pěkný pohled, lidé s postupující nemocí pomalu blouzní, až zešílí úplně a tělo se jim pokryje hnisajícími ránami. Nakažení se sami nazývají „raplové“. Vláda jako taková neexistuje, země se spojily a vytvořily skupinu ZLOSIN, jejímž cílem je bojovat s novými problémy tohoto světa.

Thomas s ostatními Placery si mysleli, že jsou konečně zachráněni, ale to se mýlili, protože ZLOSIN s nimi ještě zdaleka neskončil. Hned ráno naleznou své zachránce mrtvé a naopak se někam ztratila Teresa. Thomas se s ní nemůže domluvit ani telepaticky. Ovšem již brzy se objeví člen ZLOSINu, který jim zadá další úkol. Během dvou týdnů musí projít přes nejspálenější část země. ZLOSIN se samozřejmě pojistil a motivací pro Placery má být jejich nakažení erupcí. Pokud se dostanou do bezpečného útočiště, vyslouží si tím lék a bezpečí. ZLOSIN dokonale předvídá jejich chování a vymyslel jim spousty překážek, říká tomu proměnné. Potřebují totiž znát reakce Placerů v těch nejvyhrocenějších situacích. Zvládne se do bezpečného útočiště dostat všech dvacet Placerů? A co se tedy stalo s Teresou? Je možné, že Thomase zradila?
James Dashner je americký autor několika knižních fantasy sérií pro mládež, za něž získal celou řadu ocenění. Série The Maze Runner se stala krátce po vydání bestsellerem. Spáleniště: Zkouška je druhý díl trilogie (k níž existuje i prequel The Kill Order, jenž zachycuje události, které se staly ještě před prvním dílem). Jak již bylo zmíněno, podle prvního dílu Labyrint: Útěk byl natočen stejnojmenný film, který čeští diváci mohli spatřit v kinech v loňském roce.

Spáleniště: Zkouška zcela navazuje na první díl Labyrint: Útěk. Na čtenáře opět čeká strhující děj, který je nabitý akcí. Napětí způsobuje strach o Placery, kteří bojují o holý život, ale také se v knize objevují scény někdy opravdu až hororové. Koho by také nerozhodily koule neznámého původu a složení, jež vám spolknou hlavu anebo „raplové“ bez nosů, kteří chtějí ten váš a u toho si prozpěvují morbidní říkanku.

O zvraty tentokrát také není nouze a hlavní zápletka je převážně nepředvídatelná. Do poslední chvíle netušíte, komu se dá věřit. Tentokrát je ale změna v tom, že Placeři nejsou vhozeni do Labyrintu a netuší, co mají dělat, ale naopak dostanou instrukce. Navíc má Thomas záblesky z minulosti, které ovšem zase nejsou takovou výhrou, protože jste díky nim ještě zmatenější a děj je ještě záhadnější. Ale co jistě většinu čtenářů potěší, je zachování slangu Placerů, který vznikl v Labyrintu.

Postav v příběhu přibylo, a tak není divu, že Placeři jsou nedůvěřiví. Bohužel vedlejší postavy zatím nedostaly tolik prostoru, ale ještě se necháme překvapit posledním dílem, zda si pro nás James Dashner nepřichystá překvapení a novým postavám nedá více prostoru. Ovšem hlavní postavy jsou vykreslené dobře. Spolu s Thomasem budete pochybovat, někdy budete tak usilovně přemýšlet, až se budete divit, že se vám neuvařil mozek a jindy ho budete zase naopak litovat, je to moc hodný chlapec, pro přátele by udělal cokoliv a toto si nezaslouží. I ostatní postavy se vyvíjejí a tentokrát nejvíce překvapí Teresa, o níž budete pochybovat až do posledních stránek.
Bohužel ani druhý díl Spáleniště: Zkouška nepřinesl skoro žádné vysvětlení, a tak čtenáři dále tápou. Teď už jen můžeme doufat, že si James Dashner připravil velké rozuzlení do posledního dílu, jenž tím vygraduje. Ovšem zda bude toto vysvětlení stát za to a vynahradí tak velké čekání a zmatenost z předchozích dílů, na to si ještě budeme muset počkat.


Hodnocení    obálka 5/5    příběh 5/5


Katka

Recenze napsaná pro Vaše Literatura.

Zdroj
Anotace, obálka: bux.cz
Obrázky: turntherightcorner.com, en.wikipedia.org, www.pinterest.com, mazerunner.wikia.com

8 komentářů:

  1. Super recenze :) Knihu dostanu v květnu k narozeninám a už se na ni strašně těším! :)

    OdpovědětVymazat
  2. „raplové“ bez nosů, kteří chtějí ten váš.. to je dokonalá, vtipná a velmi výstižná věta! :D Jinak souhlasí s recenzí a těším se na závěrečný díl, a pevně doufám, že se všechno konečně vyjasní.. Místo toho, aby nám autor dal víc odpovědí, uvrhl nás v ještě větší temnotu :D Krásná recenze!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, jsem ráda, že se věta i recenze líbí :-).. Také jsem zvědavá, jak se to vše vysvětlí, doufám, že na nás nenahrne všechny informace najednou 20 stran před koncem posledního dílu..

      Vymazat
  3. Tak to jsem také zvědavá, co nevidět se na ni také chystám. :) No jestli v příštím díle žádné vysvětlení nebude, tak už vážně nevím, to musí vysvětlit i kdyby nechtěli. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Uvidíš sama, záhady se na sebe pořád jen nabalují :-D.. Musí to vysvětlit, jinak to nepřežiji, jsem napnutá jak kšandy, jak to tedy vše vlastně je :-D

      Vymazat
  4. jsem zvedava na dalsi dil, uz potrebuji nejake odpovedi :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To já taky, na konci jsem si málem ukousala nehty :-D

      Vymazat