31. 3. 2015

«Recenze» Probouzení

Název: Probouzení
Původní název: The Awakening
Autor: Kelley Armstrong
Série: Nejtemnější síly
Díl v sérii: 2.díl
Počet stran: 280
Nakladatelství: Galatea
Rok vydání v ČR: 2014

Anotace: Chloe Saundersová je na útěku a probouzí k životu pekelné síly. Doslova. Kdybyste mě potkali před pár týdny, patrně by vás nenapadlo považovat mě za dívku jakkoliv odlišnou od běžného průměru. Normální patnáctiletá holka. Teď je však můj život navždy obrácen naruby, tak vzdálen normálu, jak je to jen možné. Stala jsem se živoucím výsledkem podivného vědeckého experimentu – nejenže se mi zjevují duchové, dokonce dokážu probouzet mrtvé, aniž bych něco takového vůbec zamýšlela. Můžete mi věřit, že není o co stát. Teď jsem na útěku s třemi dalšími vrstevníky, kteří jsou obdařeni podobně neobvyklými schopnostmi. Nevím, komu mohu důvěřovat, ale Edisonova skupina je nám v patách a tohle je otázka života a smrti. Musíme najít někoho, kdo nám pomůže…

----------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------

„Jmenuji se Chloe Saundersová. Je mi patnáct a chtěla bych být normální.
Ale normální nejsem.

Jsem geneticky pozměněná nekromantka a vidím mrtvé, aniž bych se o to snažila.
Tohle není rozhodně normální.
Teď momentálně jsem se svými přáteli a útěku před organizací, která nás stvořila... jsem rozpolcená a bojuji se svými city...
Fak nejsem normální.“
------------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------------

Druhý díl fantasy série Nejtemnější síly z pera Kelley Armstrong, je na světě. Příběh o mladých nekromantech, vlcích i čarodějích. Příběh, u kterého se jistě nudit nebudete. Příběh, jenž vydalo nakladatelství Galatea, se vám jistě zavrtá pod kůži.


Chloe po zradě své tety se ocitá v zařízení, kde se dělají pokusy na nadpřirozených dětech. Lylův domov, odkud Chloe i s přáteli utekla, se tentokrát zdá jako luxusní hotel. Chycena byla jen Chloe s kamarádkou Rae a bláznivá a mstivá Tory. Derek se Simonem zůstali někde venku a Chloe si dala za úkol, se dostat z vězení a oba chlapce najít. Zvlášť po tom, co zjistila, že Simon potřebuje své léky.

Jednu šanci Chloe přeci jen dostane. Ale zvládne utéct před ozbrojenými muži a jednou čarodějkou? A pokud ano, co se stane potom? Jak bude žít, kde a kam půjde? To jsou otázky, kterými se bude zabývat později. Teď se Chloe potřebuje dostat ven. Útěk jí neusnadňuje ani duch démona, jenž se Chloe stále zjevuje. Ba co hůř, ani schopnost, která nabývá na obrátkách a mladá dívka si s ní neví rady. 

Druhé díly bývají spíš odpočinkovým místem před velikým finále. Kniha Probouzení není výjimkou. Pořádná akce se děje na začátku příběhu a poté zcela na samém konci. Ačkoli i přes tento nedostatek, kniha není nudná a čtenář otráven, jelikož vše, co se v příběhu děje, má svůj hluboký význam a pro další scény to je důležité.

Autorka se znovu vytáhla a svým čtenářům nabídla čtivě psaný příběh, který nenudí, naopak pobaví a ještě vyvolá emoce. Na klasickou young adult literaturu je to veliké překvapení. I když hlavní hrdinové jsou mladšího věku, což můžeme vědět z předchozí knihy Přivolávání, nelezou čtenáři krkem ani svým chováním, ani svými činy. Možná se budu opakovat, přesto si neodpustím opět vychválit autorku za popis svých aktérů. Různorodí lidé a každý s jiným darem, to je těžké na popsání, ale Kelly Armstrong vše zvládla bravurně a troufnu si říci, že její vymyšlená Chloe je jednou z nejlepších hrdinek v tomto žánru.

Jednoduchá linie se čte svižně a samotný děj je napínavý a nepředvídatelný. Autorka tahá z rukávu stále nová překvapení, taková, že čtenář žasne, jak dokáže promíchat kartami a z příběhu, o kterém si udělal už nějaký obrázek, stvoří jiný.

Nekromacie, kterou ovládá Chloe, je nastíněna velmi málo, přesto se v knize objevují scény, u kterých se i sedmadvacetiletá máma začne bát. Větší prostor získá Derek a jeho vlkodlačí část, což z počátku může čtenáře mrzet, ale postupem čtení bude rád, že se o této záhadné postavě může dozvědět více.

Aby Kelly Armstrong své čtenáře pořádně pomotala, tak z milostného trojúhelníku vytvořila čtyřúhelník, o kterém nikdo nebude tušit, co si myslet. Vztekem, ale autorku proklínat nebude, poněvadž teprve teď se mu otevřou oči a uvidí to, co už bylo nastíněno v první části.

Titul Probouzení doporučuji spíše mladším čtenářům, kteří prahnou po neobyčejném příběhu plném strachu, jenž nahrazuje milostnou zápletku, která se sice objevuje, ale pouze v malých dávkách.

Doporučení 3/5
Obálka 4/5

Recenze psaná pro nakladatelství Galatea.
Knihu můžete objednávat zde.




3 komentáře:

  1. Taky se mi líbí to téma s nekromancií, autorka má skvělý styl psaní a tuhle sérii jsem si docela oblíbila :) Skvělá recenze :)))

    OdpovědětVymazat
  2. dvojka už tak dobrá nebyla si myslim :( jsem zvedava na další díl

    OdpovědětVymazat