11. 2. 2015

«Recenze» Vodní andělé

Název: Vodní andělé
Původní název: Vattenanglar
Autor: Mons Kallentoft
Série: Malin Forsová
Díl v sérii: 6.díl
Počet stran: 423
Nakladatelství: Host
Datum vydání v ČR: 2015

Anotace: Malin Forsová ví, že se nesmí vzdát. Inspektorka Malin Forsová je hvězda policejního sboru. Paličatá, vnímavá, schopná a inteligentní. Posedlá. Neustále na útěku sama před sebou, neustále pohlcená prací. Jednoho zářijového dne ji povolají do bohaté linköpinské čtvrti. Ve vířivce tady byl nalezen zavražděný manželský pár. Jejich pětiletá dcera Ella zmizela. Nad městem visí těžká dešťová mračna a Malin Forsová se noří do případu, v němž se začínají stírat hranice mezi životem a smrtí, mezi dobrem a zlem. Vyšetřování nakonec Malin donutí čelit vlastním démonům — znovu zatouží uniknout skutečnosti u sklenky alkoholu. Dobře ale ví, že se nesmí vzdát. Nemůže Ellu zradit. Musí ji najít a dopadnout vraha jejích rodičů.

----------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------
„V šeru kuchyňky vypadá šťastně, mnohem, mnohem šťastněji než já, pomyslí si Malin.“
------------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------------

Severské detektivky jsou poslední dobou stále populárnější a přestože mají podobný základ, autor Mons Kallentoft se dokázal prodrat davem a nabídnout svým čtenářům svůj výjimečný um a tím mezi kolegy lehce vyčnívat. Proto když se nakladatelství Host rozhodlo vydat sérii o inspektorce Malin Forsové, udělalo tím radost spoustě čtenářů. Není tedy divu, že šestý díl s názvem Vodní andělé, byl velmi očekávanou novinkou počátku roku.


Malin se svými kolegy prožívá dny klidu, až z toho začínají přešlapovat a všichni do jednoho očekávají pořádný třesk. Jak intuice znalců napověděla, dočkají se brzy. Vražda manželů a ztráta pětiletého dítěte. Vyšetřování není vůbec snadné a třebaže zjistit jméno vraha je popisem veledůležité práce, nalézt zmizelou holčičku, je momentálně prioritní. Podaří se jim to?


Detektivové, to nejsou pouze služby zákona a obyvatelům měst, ale především lidé se svými vlastními starostmi. Malin patří do kategorie politováníhodné. Dospívající dcera Tove je své matce na hony vzdálená, a to nejen v počtu kilometrů, jenž je dělí, vzhledem k internátní škole, kterou navštěvuje. Přítel po Malin vyžaduje to, co mu ona sama dát nemůže a k tomu všemu, tím největším trápením je pro ni metla lidstva - alkohol. Unese drobná inspektorka tíhu na hrudi se zdviženou hlavou, nebo po sklence přeci jen sáhne?


Autor Mons Kallentoft, jenž se pyšní několika oceněními za své literární práce, vymyslel  v šesté části o inspektorce Malin Forstové mnoho otázek, avšak stále si ponechal dostatek prostoru pro jejich zodpovězení. Pochopitelně než se k tomu čtenář dopracuje, nahlédne do tajů alkoholismu, morálky, korupce a dále stejně závažných témat, jako prodej dětí či chudobu převálcovanou bohatstvím.


Vodní andělé jsou bezpochyby dílem výtečným. Svou zásluhu má autorův styl psaní, ze kterého napětí přímo sálá. Autor předvedl, že si se složitým příběhem umí počínat a čtenářům poskytl knihu, u které lze přemýšlet, pociťovat strach, ale i nechuť nad určitými tématy a jejich vykreslením. Tím Mons Kallentoft dokázal, že své ocenění získal oprávněně.


Hlavní protagonistka je vykreslena velmi reálně, obyčejně, zkrátka lidsky. V příběhu se nenajde část, kdy by čtenář neuvěřil, co Malin právě prožívá, naopak, vše prožije s ní. Skrze vyprávění třetí osoby se dostalo i na další postavy, jenž Malin obklopují, čímž se vyplnil prostor a nevznikla žádná hluchá místa. Tím čtenář ztratí potřebu odložit knihu, jak se to občas stává u jiných příběhů.


Titul se dělí na tři části, můžeme v něm nalézt lehčí poetično a slabounký náznak paranormality. V souhrnu jsou Vodní andělé atypickým a ojedinělým dílem, na který si čtenář musí zprvu zvyknout, avšak poté co se tak stane, už ho nedá z ruky.

Doporučení 4/5
Obálka 5/5


Recenze psána pro Webamagazin Rozhledna.
Titul si můžete zakoupit zde.




6 komentářů:

  1. Mne príde, že severské detektívky sú už na ústupe. Ten najväčší boom majú za sebou, ale je skvelé, že sa stále pomerne dosť prekladajú. A Mons Kallentoft je taká stávka na istotu, na Vodní andělé sa teším. Host má pozerám najkrajšiu obálku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky se mi obálka velmi líbí. Ani mi nepřijde, že jsou na ústupu, jen jich je tu teď příliš moc. :)

      Vymazat
  2. Mne tato kniha moc nezaujala, ale snad se někdy dostanu k jejímu přečtení, abych ji mohla sama zhodnotit a posoudit. Závěrem děkuji za pěknou recenzi, které mě seznámila s pro mě novou knihou :)
    http://milujemekihy.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  3. Četla jsem jiný dílo a musím souhlas se vším co jsi na psala o autorovi, protože to hodně sedí i na předešlé díly. Je to jednoduše mezi severskými krimi originály a propracované případy. Doufám, že si knihu taky přečtu, protože vypadá úžasně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A já doufám, že si přečtu tvou recenzi. :)
      Děkuji. :)

      Vymazat