17. 11. 2014

Jak to vidím já - Svůdné zlo

Název: Svůdné zlo
Původní název: Sweet Evil
Autor: Wendy Higgins
Série: Svůdné zlo
Díl v sérii: 1.díl
Počet stran: 416
Nakladatelství: CooBoo
Rok vydání v ČR: 2013

Anotace: Anna, šestnáctiletá středoškolačka z maloměsta v americké Georgii, má podobné starosti jako většina dívek jejího věku: příliš drobnou postavu, příliš starostlivou adoptivní matkou nebo to, že jako vzorná studentka a horlivá abstinentka není mezi spolužáky moc oblíbená. Má ale i starosti, se kterými se nikomu nesvěřuje. Například vnímá aury lidí, není nikdy nemocná, vidí a slyší na neobvykle velké vzdálenosti...Teprve když se na rockovém koncertě v klubu seznámí s atraktivním mladým bubeníkem Kaidanem, začíná krůček za krůčkem objevovat pravdu o sobě a o svém původu, ale i o světě skrytém před zraky obyčejných smrtelníků. O existenci rasy nefilů – potomků lidí a padlých andělů, do níž Anna i Kaidan patří. Bytostí s nadpřirozenými schopnostmi, které mají pod hrozbou trestu smrti od svých démonických otců nařízeno šířit mezi lidmi sedm smrtelných hříchů. Jak vzorně vychovanou a úzkostlivě slušnou Annu promění sblížení s otcem? A dokáže láska ke Kaidanovi něco změnit na jeho nezvratné příslušnosti ke straně Zla?
----------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------
"Byla bych hloupá, kdybych předpokládala, že se přestane věnovat své "práci" jen proto, že je se mnou.
Ulevilo se mi, že už je zpátky. Kaidan si povzdychl. Po chvíli už mi bylo jasné, že nic dalšího neřekne. Napětí se vytratilo.
Celou noc jsem se převalovala a házela sebou, přehrávala si snad tisíckrát svůj první blažený polibek."
str.135
------------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------------

Autorka Wengy Higgins sepsala pozoruhodné dílo pro mladé, které si zamilovalo celý svět, a dala tím najevo, že bakalářský titul z tvůrčího psaní získala zaslouženě. Příběh o zakázané lásce dvou mladých lidí, kde ovšem také mají hlavní úlohu dospělé osoby a nebeské téma.

Hlavní protagonistka Anna je na svůj věk vyspělá a její střídmé chování se během čtení pořádně vysvětlí. Na její mladičký věk si toho celkem dost zažila a postupně se u ní vyvíjejí další a další schopnosti. Když už ví, co v sobě ukrývá a z jakého důvodu, je zábavné pozorovat, jak se s tím citlivá a cudná Anna pere.
Naopak o něco starší kluk jménem Kaidan, je synem démona jednoho pro Annu z nejděsivějších hříchů. Jeho otce se bojí, ba co hůř, děsí se představy, jak Kaidan svou „práci“ vykonává. Postavu Kaidana si jistě všichni čtenáři oblíbí, jelikož je krásný, statný a pro vtip nejde daleko. Ba co víc, Kaidan s Annou si mezi sebou začínají projevovat city a zakázaná láska je vždycky příjemné zpestření celého příběhu.
Titul Svůdné zlo se pyšní nejen krásnou obálkou, ale čtivě napsaným dějem bez hluchých míst, takže čtenář nemá problém se do čtení vložit a s Annou prožívá každý okamžik, který se v příběhu vyvíjí. Nechává nám skrze Annino vyprávění nahlédnout do krutosti dnešního světa a hříchy, které každodenně děláme, ukazuje v tom nejhorším slova smyslu.
Příběh v sobě ukrývá zajímavé popisky duší, démonů i andělů. Získáme autorčin přehled nápadu o odchodu z našeho světa, poznáme pravidla, kterými se musí řídit Nefilové, andělé a dokonce i démoni. V knižním světě je andělské téma celkem rozšířené, přesto Wengy Higgins přišla s něčím novým a neotřelým. Sedm smrtelných hříchů šířených mladistvými a jejich pocity při vykonávaní svého „povolání“ je ojedinělé a o to víc láká k přečtení.

Pokud Svůdné zlo shrneme, jedná se o milostný příběh pro mladé, kde nechybí zlý sexy boy, cudná dívka a rodiče, kteří jejich lásce nepřejí, společně se světem tam nahoře, dole i uprostřed. V knihkupectví už můžeme zahlédnout druhý díl, kde nám z toho prvního je přislíben opět skvělý zážitek, milostný trojúhelník a boj o život, jak se patří.

Autorku Wendy Higgins společně s její knihou Svůdné zlo si oblíbila řada náctiletých lidí a věřím, že stále má tato kniha budoucnost. Protože kdo by odolal čtivosti, lásce a svůdným myšlenkám.

Doporučení 5/5
Obálka 5/5


Recenze psaná pro Webmagazin Rozhledna.
Knihu můžete koupit zde.







4 komentáře:

  1. Od knížek mě odrazují hrozné obálky, ale slyšela jsem na ně jen samou chválu, tak uvidíme, jestli se k nim dostanu. :) Super recenze!

    OdpovědětVymazat
  2. Já ohledně této knihy pořád nevím.. Obálku má hezkou, ale nějak mě nezaujala anotace a celkově mi kniha nepadla do oka.. Ale nezavrhuji ji... Krásná recenze :)

    OdpovědětVymazat