4. 11. 2014

Jak to vidím já - Amy & Roger: Na cestě

Název: Amy & Roger: Na cestě
Původní název: Amy & Roger Epic Detour
Autor: Morgan Matson
Počet stran: 420
Nakladatelství: CooBoo
Datum vydání v ČR: 2014

Anotace: Amy se na léto dvakrát netěší. Její máma se rozhodla přestěhovat na druhý konec země a Amy má teď za úkol dovézt její auto z Kalifornie do Connecticutu. Problém je, že od té doby, co její otec zemřel při autonehodě, se Amy není schopná posadit za volant. Děsí ji to. A v tu chvíli přichází na scénu Roger, prý starý přítel rodiny (jak tvrdí Amyina matka), který má také v plánu road trip přes půlku Států. Nejkratší možná trasa je naplánovaná, tak stačí vyrazit… Proč to ale nevzít zábavnější cestou? Udělat si pár zajížděk rodičům natruc a poznat Ameriku? Pomůže to oběma, aby se vyrovnali sami se sebou a zacelili bolavé rány? Trochu šílená jízda Amerikou + špetka romantiky = báječné čtení nejen na léto! Navíc s přidanou hodnotou spousty obrazového materiálu a playlistů připravených přímo pro vaše uši, aby se vám lépe četlo!


----------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------
“" Co chceš, aby se stalo, až tam přijedeme?"
Roger se na mě podíval, pak se otočil zpátky k silnici.
"Nejsem si jistý," připustil nakonec. "Nevím." To slovo mezi námi chvíli viselo ve vzduchu, pak Roger zesílil hudbu a jeli jsme dál.“
Str.256
------------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------------


Amy si toho už zažila hodně. Zemřel jí otec, její bratr dvojče je na odvykačce a matka, která před vším utekla na druhou stranu země, se zrovna nechová tak, jak by v dané situaci měla. Amy zůstala celý měsíc sama v Californii, kde čeká až dodělá školu a poté se vydá za svou matkou do Connecticutu. Ovšem strach z auta a celkově z jízdního provozu Amy nedovolí, si za volant sednout. Řídí tedy Roger, chlapec, na kterého si Amy nepamatuje, jen na hru, kterou spolu hrávali - Vařená brambora


Ten pořádný příběh začíná dnem, kdy Amy nenávistně sleduje ceduli, hlásající, že její rodný dům je na prodej. V té chvíli přijíždí se svou matkou Roger. Nejen, že si ho Amy stále nepamatuje, ale po třech měsících poprvé zalituje, že nemá na sobě něco hezčího. Roger totiž není jen malý chlapec, ale krásný vysokoškolák, který se musí táhnout přes půl země, se zlomenou středoškolačkou, alespoň to si Amy myslí. Když oba usednou do Jeepu Liberty, čeká čtenáře několik set stránek pozoruhodných zážitků...

Z počátku bych ráda začala celou knihou. Ona totiž v sobě neukrývá pouze text, ale i fotky z celé cesty, obrázky a playlisty, díky kterým Vám bude čtení ubíhat ještě více. Při čtení vás nejednou napadne, že kniha zní až moc reálně a dokazují to i fotografie. Na konci knihy se vaše domněnky potvrdí, jelikož autorka Morgan Matsonová tuto cestu vážně absolvovala. Je to tedy nejen příběh dvou lidí, ale i podrobný návod, jak si takovou cestu užít, nezruinovat svůj rozpočet a ještě vidět značnou část světa.

Vrátíme se ale ke knize. Hlavní protagonistka Amy své vyprávění zvládla velmi poutavě a zábavně. Čtenáři vykouzlí nejednou úsměv ve tváři i přesto, že kniha má i hlubší podtext, jako jsou drogy, ztráta svého milovaného, nepochopená a hlavně nešťastná láska. Kdo bude od této knihy očekávat zamilovaný příběh, nebude sice zklamán, ale než k tomu společně dojedete, užijete si spousty zábavy i starostí spojených s  road tripem , že na nějakou poblouzněnou zamilovanost zapomenete. 


V příběhu se chvílemi vracíme o několik měsíců zpět a čteme vysvětlení, proč se Amy chová, tak jak se chová a hlavně, proč má stále černé myšlenky. Děj je předvídatelný, což čtenáři neškodí, jelikož i když tuší co se stalo, nebo bude dít, to správné vysvětlení dostane až během celého čtení. Může přihlížet smutným pohnutkám mysli samotné Amy, ale co je důležitější, její životní proměně, začínající lásce mezi hlavními hrdiny a rodinným nešvarům, které vzrostou v něco víc... Ono totiž nejen, že láska zvítězí, ale hlavně Amy vyhraje nad sebou samotnou, což v té chvíli je nejdůležitější.


Kniha a její příběh se čtenáři dostane pod kůži tak moc, že si nejen připadá, že všechny zážitky on sám zažil, ale hlavně má chuť sednou do svého vozu a jet, neohlížet se a ujíždět. A přesně takhle má správný příběh vypadat.

Amy & Roger na cestě doporučuji dívkám i chlapců, mužům i ženám, jelikož si titul užijí do sytosti úplně všichni.


Doporučení 5/5
Obálka 5/5



Recenze psaná pro LaCultura.cz.
Knihu můžete objednávat zde.



Mája





Zdroj: obálka + anotace, obr.1, obr.2, obr.3

8 komentářů:

  1. Asi pred mesiacom som dočítala túto knižku a je veľmi dobrá!! :) Veľmi. Pekná recenzia.

    OdpovědětVymazat
  2. V knize jsou fotky a je to podle vlastních zkušeností autorky? :O To jsem vůbec netušila, tu knihu si musím koupit, prostě musím! Skvělá recenze! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jasně! Jak to, že to nevíš a já to taky nevěděla? Veliká škoda. :-)

      Díky!

      Vymazat
  3. Tuto knihu jsem si tak zamilovala. Je mojí srdcovkou. Měla jsem ji dvakrát půjčenou z knihovny. Přičemž jsem ji pokaždé četla nadvakrát a navrh, protože tento příběh nesmí chybět v mé osobní knihovničce, jsem si knihu koupila.
    Příběh byl neuvěřitelně úžasný. Chtěla jsem být na Amyině místě. Chtěla jsem to prožívat místo ní, chtěla jsem zažít, to co zažívala ona.
    Rozhodně by si tuto knihu měla přečíst každá dívka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně! Úplně jsem se viděla v autě jak ujíždí před světem. :-)

      Vymazat
  4. Tohel je moje srdcovka. Miluju jí. Asi bych jí nedala 5 hvězdiček, knížka mi nepřijde dokonale romantická, ani plná hlubokomyslných myšlenek, ale je milá a já ji miluju. moc pěkná recenze!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A podle mě si jich 5 zaslouží. Je vážně dobrá a právě proto, že není přímo romantická, ani vtipná, ani hlubokomyslná si tu pětku zaslouží. Není nijak zaškatulkovaná. .-)
      Každopádně moc díky!

      Vymazat