23. 8. 2014

Strašidelné YA léto s Jotou

A je tady další část projektu Léto s nakladatelstvím Jota. Tentokrát už pro Vás mám recenzi na knihu Ransoma Riggse – Sirotčinec salečnyPeregrinové: Podivné město. Už teď mohu říct, že druhý díl je ještě lepší, než ten první.:-)




ČÁST TŘETÍ


Ransom Riggs – Sirotčinec slečny Peregrinové: Podivné město

Originální název: Hollow City (Miss Peregrine's Home for Peculiar Children II.)
Série: Sirotčinec slečny Peregrinové
Díl v sérii: 2
Nakladatelství: Jota
Počet stran: 424
Rok vydání v Čr: 2014

Anotace: Mimořádná pouť, která začala v knize Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti, pokračuje. Jacob Portman se vydává se svými novými přáteli na cestu do Londýna, podivného hlavního města celého světa. Doufají, že zde naleznou lék pro svou milovanou ředitelku, slečnu Peregrinovou. Jenže ve městě ničeném válkou číhají nečekaná překvapení na každém rohu. A než Jacob dovede podivné děti do bezpečí, musí učinit důležité rozhodnutí, které se týká jeho lásky k Emmě Bloomové.

Prázdné město vtáhne čtenáře do imaginárního světa telepatie a časových smyček, cirkusových triků a vlkodlaků – do světa obydleného „podivnými“ dospělými, vrahounskými stvůrami a bizarními druhy zázračných zvířat. Stejně jako v prvním díle v sobě i druhá část Podivných dětí spojuje napínavou fikci s dosud nepublikovanými dobovými fotografiemi a nabízí tak jedinečný čtenářský zážitek.



A tak jsme seděli a čekali, pozorovali cikány a cikáni pozorovali nás. Každá minuta, která uplynula, byla jako další hřebík do rakve slečny Peregrinové. Přistihl jsem se, že na ni zírám, jako kdybych tím, že ji budu sledovat dostatečně zblízka, mohl zabránit změnám, které se v ní odehrávají – jak se z ní lidská jiskra pomalu vytrácí.                                 
- Sirotčinec slečny Peregrinové: Podivné město –



Ransom Riggs vyrostl na Floridě, ale nyní je jeho domovem kraj podivných dětí – Los Angeles. Byl odkojen duchařskými příběhy a britským humorem, což zřejmě vysvětluje, proč píše právě takové příběhy, jaké píše. Existuje nenulová možnost, že je právě teď u vás doma a pozoruje vás z úkrytu pod postelí. Pokud ho nenajdete tam, můžete se s ním setkat prostřednictvím Twitteru @ransomriggs nebo na ransomriggs.com.

Podivný příběh pokračuje…
Jsme stále v roce 1940. Podivné děti prchající před stvůrami, jsou donuceny opustit ostrov, který jim doteď poskytoval bezpečí. Čeká je daleká cesta, kdy často ani oni sami nevědí, kam mají namířeno. Jediné co je vede, je kniha podivných pohádek, která se ukáže jako záhadný, ale pravdivý průvodce. Na první zastávce se děti dozvídají, že jejich vychovatelka, slečna Peregrinová, musí dostat lék a to již do několika dní, později už jí nejspíš nebude pomoci. Parta podivných dětí si tedy musí pospíšit, je před nimi spousta smyček a netvoři se stvůrami jsou jim pořád v patách. Možná jsou dokonce blíž, než si děti myslí…


Sirotčinec slečny Peregrinové: Podivné město, je dalším skvělým dílem Ransoma Riggse, který opět dokazuje, že jeho fantazie nezná mezí. Fotografie doplňující knihu, jsou ještě mysterióznější a bizarnější, než v předchozím díle Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti. Příběh plný podivností, který se odehrává převážně na pozadí válečného Londýna, nemá nikde ve světě konkurenci. Je to opět originální dílo a když si uvědomím, že autor vymyslel celý příběh jen na základě fotografií, nezbývá mi nic jiného, než ho obdivovat.

Postavy jsou opět výborně propracované, některé jsou spíše na pozadí, ale jiné jsou naopak rozebrány i z psychologického hlediska. Navíc v tomto díle dostaly prostor i postavy, které se v předchozím díle jen mihly. Ale také se zde setkáváme i s postavami novými. Hlavním hrdinou je opět Jacob, který od předchozího dílu zase o trochu víc dospěl. Čeká ho spousta závažných rozhodnutí a než kniha skončí, bude změna jeho postavy tak velká, že už by vás ani nenapadlo, ho srovnávat s Jacobem, kterým byl na začátku prvního dílu. Další hlavní postavou je Emma, kterou děti berou jako náhradu za slečnu Peregrinovou a všechna důležitá rozhodnutí nechávají na ní.

Knihu opět doporučuji všem čtenářům, kteří mají velkou fantazii a nevadí jim nereálné dobrodružné příběhy, doplněné o řadu zajímavých, někdy tajemných, jindy zase bizarních, fotografií. Zakončení je dramatické a já už se nemohu dočkat dalšího dílu.



Hodnocení                     obálka 5/5                 příběh 4/5



Katka



Knihu můžete zakoupit ZDE.

Za poskytnutí recenzního e-booku děkuji nakladatelství Jota.


Zdroj
Anotace, obálka: jota.cz
Obrázky: youtube.com, everydayebook.com





Četli jste
Část první - Seznámení s knihou a autorem

Žádné komentáře:

Okomentovat