8. 8. 2014

Jak to vidím já...

L. K. Hamilton – Anita Blake: Harlekýn 

Originální název: The Harlequin 
Série: Anita Blake 
Díl v sérii: 15 
Nakladatelství: Epocha 
Počet stran: 416 
Rok vydání v Čr: 2014 


Anotace: Moc saintlouiských upírů stále roste a zvěsti o nových schopnostech vládce Jean-Clauda i jeho lidské služebnice Anity Blakeové se šíří až za oceán. Zastánce tradičního řádu však stejně tak znepokojují poměry ve zdejší Církvi věčného života, která porušuje tisíciletá pravidla a snad i ohrožuje bezpečné soužití upírů a lidí. Když se ve městě objeví záhadní Harlekýnové, legendární a přísně utajovaní upíří strážci pořádku, nikdo netuší, proti komu se mocní z Evropy rozhodli zasáhnout. Pro Anitu, zmítanou věčnými proměnami nevyzpytatelné sexuální magie i politickými spory mezi jednotlivými skupinami kožoměnců, je to jen další komplikace, kterou teď opravdu nemá zapotřebí…

Projela mnou úleva a já se zachvěla. Byla mi zima z mokrého oblečení a reakce na nehodu. Ne, nebyla to nehoda. Harlekýni se mě pokusili zabít. Kurva. Nepochopila jsem. Ani když mě všichni varovali, tak jsem to nepochopila. Byla jsem jako dítě, které škádlilo kotě klackem a zjistilo, že na něj hledí tygr.          -Str. 174- 

Počátky literární kariéry L. K. Hamilton byly v podobě hrstky povídek a fantasy románu Nightseer. Skutečný úspěch jí ale přinesla až rozsáhlá série Anita Blakeová, lovkyně upírů, které se po celém světě vydalo více než šest milionů výtisků v šestnácti jazycích, dočkala se komiksového zpracování a stala se jedním ze základních kamenů dnes tolik populárního subžánru paranormálních romancí

Za vším hledej upíra… 
Když za Anitou do práce dorazí Malcolm, zakladatel Církve věčného života, ještě Anita netuší, co vše ji čeká. Malcolm ji totiž přišel poprosit o milost pro jednu jeho svěřenkyni, na kterou má Anita jako místní lovec upírů příkaz k popravě. Jenže Anita má příkazy k popravě rovnou dva. Navíc po ní Malcolm chce, aby předala tajemný, ale hlavně naléhavý vzkaz vládci města Jean-Claudovi. Vzkaz se týká upířího tajemství, které Anitě nemůže svěřit ani Jean-Claude. Vše totiž musí zůstat utajeno, dokud nebude někdo kontaktován... 

Poslední díly série Anita Blake byly věnovány spíš Anitině sexuální stránce, kde se musela naučit ovládat ardeur. Tento díl, Harlekýn, mi připomněl, proč jsem si tuto sérii zamilovala. Sexuálních scén ubylo a Anita se zde soustředila spíš na tu svoji část, která patří ke kožoměncům. Z počátku to chvíli vypadalo i na začínající vyšetřování, ale to nám L. K. Hamilton nakonec nedopřála. Ovšem samozřejmě zde nesmí chybět akční scény, které umí tato autorka popsat přímo bravurně. 


V knize Harlekýn se setkáváme se starými známými postavami, jako je nájemný vrah Edward, vraždící bestie Olaf, teď již šestnáctiletý Peter a samozřejmě nesmíme zapomenout na celý Anitin harém, který se neustále rozrůstá. A to mě na knize trochu mrzí, vždycky se mi moc líbilo, že Anita se o sebe dokáže postarat sama a nyní se až moc nechává zachraňovat. Navíc se mi moc nelíbí Anita v roli sexuální bohyně, kdy každý muž, který je jí na blízku, se jí chce dostat do kalhotek.

Ovšem i přes některé nedostatky, jsem byla s tímto dílem velmi spokojená a rozhodně knihu Harlekýn doporučuji k přečtení. Mít po ruce další díl, hned po něm sáhnu. A do budoucna doufám, že bude z Anity zase trochu více detektiv, protože její policejní práce sérii dodávala ještě větší míru napětí.




Hodnocení            obálka 5/5             příběh 4/5 


Katka 



Knihu si můžete zakoupit ZDE

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji internetovému knihkupectví Knihcentrum.cz


Zdroj 
Anotace, obálka: epocha.cz 
Obrázky: sololibri.net, anitablake.wikia.com

11 komentářů:

  1. O tuhle knížku jsem měla u Knihcentra napsanou a pak jsem si vybrala ještě jednu - později mi paní napsala, že o Harlekýna má zájem ještě jedna blogerka a jestli bych byla ochotna se knížky vzdát a přenechat ji druhé blogerce. :D Tak jsem nechala a jéé - dostala se k tobě. :)
    Pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) jak za pochvalu, tak za uvolnění knížky :-D

      Vymazat
  2. Ešte som o tej knihe nikdy nepočula ale recenzia vyzerá zaujímavo :D I keď to nie je uplne môj štýl

    http://addicted-to-read.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě tuto sérii zkus, mě se právě líbí, že je tam namícháno víc stylů dohromady.. je to krimi, akční, fantasy, erotický román a ještě se u toho i pobavíš :-)

      Vymazat
  3. Tak o téhle sérii slyším poprvé, ale nějak nevím, jestli mě to dostatečně zaujalo. Nápad dobrý, ale to zpracování zní trochu moc teenagerovsky na mě. Škoda. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Anita je vše, jen ne teenagerovská :-D.. Jak jsem již psala výš, je to směs stylů od detektivky, přes akční, fantasy, erotický román, ještě jsem zapomněla dodat horor, ale také je i vtipná.. Je to taková všehochuť a první díly byly opravdu moc povedené.. Poté se začala autorka přiklánět trochu více k erotickým románům, to mě osobně už moc nesedlo, ale jak je vidět, už se od nich zase trochu odklonila.. Každopádně radím přečíst aspoň první díl, toto je recenze 15-tého dílu a z toho už se nedá udělat takový obrázek..

      Vymazat
  4. Sériu som čítala fakt dávno, ale mala som ju strašne rada a vlastne stále mám. Tiež mi vadilo, že predchádzajúce diely sa venovali skôr jej erotickej stránke. Pretože začiatky boli vážne akčné. A postavy? Najviac som si obľúbila Edwarda. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to ti radím, si tento díl určitě přečíst a na Anitu nezanevřít, já jsem moc ráda, že jsem dala Laurel další šanci :-).. Edward je také můj oblíbenec, ale nějak nám v tomto díle ještě víc vyměkl :-D..

      Vymazat
  5. Jéééé taky tule knížku bych si měla přečíst O:)

    OdpovědětVymazat
  6. Sérii Merry Gentry mám také v plánu, již delší dobu po ní pokukuji :-)..

    OdpovědětVymazat