18. 8. 2014

Jak to vidím já - Magie střelného prachu

Název: Magie střelného prachu
Původní název: Gunmetal Magic
Autor: Ilona Andrews
Série: Svět Kate Daniels
Díl v sérii: 1 díl
Počet stran: 352
Nakladatelství: FANTOM Print
Rok vydání v ČR: 2014

Anotace: Andreu Nashovou možná vykopli z řad Rytířů milosrdné pomoci jen proto, že je podle nich „hřích“ být kožoměncem, ale ona se odmítá stáhnout do ústraní a lízat si rány. Možná přišla o vše, na čem celý život pracovala, ale když jí život staví do cesty překážky, je připravená se s nimi porvat – jen si na to musí vybrat ten správný kalibr. Zatímco se snaží znovu najít pevnou půdu pod nohama, pracuje pro Špičkově ostrou vyšetřovací agenturu, firmu své nejlepší kamarádky Kate Danielsové. Ale když někdo nečekaně zabije kožoměnce pracující pro Rafaela Medranu, Andreina bývalého milence a alfa samce v klanu Boud, dostane na starost ten nejhorší případ ve své kariéře. Andrea a Rafael budou muset spolupracovat, aby polapili mocného zabijáka, a stihnout to dřív, než se stačí zabít navzájem nebo než to jejich záhadný cíl udělá za ně. Ale když zachraňujete svět, občas je nějaká menší oběť potřeba, nebo ne?

----------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------
„Šelma se prudce otočila a pokusila se mě kousnout. Zabořila jsem drápy hlouběji do rány a držela se jí. Oranžový blesk se do mě znovu zakousl, oheň i led  v jednom bolestivém balení. Měsíční světlo se začínalo vytrácet.“
Str. 123
------------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------------




Andrea Nashová – nejlepší kamarádka Kate Danielsové, bývalá členka Řádu a žena, zapírající svou vlastní podstatu. Jednoho dne je povolána k novému případu, a protože je jejím zaměstnavatelem samotná Smečka a peníze se vždycky hodí, Andrea souhlasí. Jaké je ale překvapení, když zjistí, že na případu zabitých kožoměnců, se bude podílet i se svým bývalým přítelem Rafaelem. Dávná láska ukončená za podivuhodných okolností a nátura Boudy, neboli hyeny, Andrei slibuje, že tento případ nebude jen o řešení vražd, ale i zkouška ohněm pro ni samotnou. Dokáže Andrea Alfovi samců Boud odolat a co vůbec, s ním pracovat? A jak se vypořádá s Tetou Bé a hlavním Pánem šelem Curranem? Ani Andreino kamarádství se samotnou chotí Kate, jí nezachrání od nevyhnutelného. Před Andreou stojí mimo jiné, velké rozhodnutí – člověk, nebo kožoměnec?

Kdo by neznal sérii o Kate Daniels, jako by nebyl. Každý čtenář tíhnoucí alespoň trošku k fantasy jistě ví, o kom je tato kniha psána. Celosvětově úspěšná autorka, napsala další z mnoha příběhů, které lidem opět berou řeč. Málokdo ví, že Ilona Andrews pochází z Ruska a své knihy píše spolu se svým manželem, ale jistě všichni jsou obeznámeni s tím, že psát oba zkrátka umí.

Tentokrát nám spisovatelé na neprůstřelném podnose naservírovali příběh o Andree, kterou známe z předchozích dílů a jistě si ji všichni oblíbili. Další z mnoha dobře napsaných knih, která nás upoutá nejen svou tematickou a výbornou obálkou, ale i několika dějovými liniemi, které čtenáře nenechají chladným. Na pomyslném tácu stojí střelné zbraně, magická kouzla a fantazie plná bezedných nápadů. 


Autorka nám vykreslila příběh plný boje a tvrdé akce, ale také nezapomněla na emoční chvilky, po kterých i ten nejstudenější čtenář prahne. Humor pro tuto sérii typický, nikam nezmizel a nadále nás svými sarkastickými poznámkami a vtipnými scénami baví. Opět svižně a velmi čtivě napsaný děj nás navádí k přeskakování svých linií z jednoho boje o lásku, přes druhý, k zachránění světa až k samotné válce o svou čest. Andrea a její magie střelného prachu Vás nudit jistě nebude a i když ta pravá Danielsovská dávka tu přeci jen chybí, je tato kniha parádní zastávkou, před konečnou stanicí dalšího dílu o Kate.

V ději se odráží Ilonin důraz na vtip a nenásilnou lásku, ale i tvrdost a touha zamést se všemi padouchy, kterou do příběhu vkládá Gordon. Dohromady tento pár tvoří skvělý styl Ilony Andrews a ještě lepší výtvory, ke kterým se přidává i tento titul. Magie střelného prachu je luxusní záležitost a v žánru Urban fantasy má své místo na výsluní jisté.

Autorka si s námi lehce pohrává a na pomyslný podnos, nám přidává ještě chuťovku v podobě novely - Magické dary - kde se znovu ocitáme v hlavě Kate Daniels a vyřešíme spolu s ní záhadný případ, ještě záhadnějšího daru, který ohrožuje život malého chlapce. Příběh se prolíná s vyšetřováním Andrei a je fajn, mít pohled ze dvou stran. Kate a Curran jsou znovu na scéně a i když je novela celkem krátká, slibuje nám božskou zábavu v dalších dílech.


Doporučení  4/5
Obálka 5/5



Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství FANTOM Print.
Knihu můžete objednávat zde.




Mája





2 komentáře:

  1. Skvěle, už se dělají knihy z pohledů ostatních postav a já se nedostala ani k jedničce KD :D Každopádně to vypadá zajímavě. A ta obálka je boží.

    OdpovědětVymazat
  2. Jojo vazne se jim povedla. Koukej to napravit, ta serie je vazne dobra. ;-)

    OdpovědětVymazat