11. 3. 2014

Jak to vidím já - Trapný konec rytíře Bartoloměje

Název: Trapný konec rytíře Bartoloměje
Autor: Václav Erben
Počet stran: 296
Nakladatelství: MOBA
Rok vydání v ČR: 2014



Anotace: Historický román z druhé poloviny 15. století, tedy z doby vlády krále Jiřího z Poděbrad. Hlavní postavou je rytíř Bartoloměj z Loučky, který se nechává najímat nejvyšším mincmistrem Království českého k dopravě a ochraně stříbra a mincí z Kutné Hory do Prahy.







 Rozum je suchar a patron nudy. Je úsporným mnutím rukou a obočím svraštělým v zamyšlení, je led a studí v chladných bulvách očí. Rozum není odvaha, není to štěstí. Štěstí to je potměšilost a touha, pěnivě naplňující, až přetéká. Je to bláznovství a risk a nadsednutí v sedle a švihnutí bičem. Štěstí je potácivé, neboť je opojné, zatímco rozum se nese zpříma a v přímce. Rytíř Bartoloměj byl pořád na rozhraní těch dvou pólů, ne plně rozhodnut, ke kterému se obrátí. Str.195 





Trapný konec rytíře Bartoloměje je ten druh knihy, ze kterých jsem doposud měla veliký strach. Jako čtenář zapadám do kategorie young adult a fantasy knih. Proto jsem s přečtením této knihy lehce otálela. Nakonec bojkot vystřídala zvědavost a já jsem ráda, že tomu právě tak bylo. Strach, jak se později ukázalo, byl oprávněný. Přes to, že je tato literatura na čtení složitá, jsem velmi pyšná, že jsem ji přečetla. Poplácala jsem se po rameni a se zdviženou hlavou, si odškrtávám skok přes neznámou překážku. Teď už vím, že bát se neznámého, je mnohdy zbytečné. Pokud jste na tom podobně jako já, věřte, že do knihy se začtete a strach brzy opadne a vy si budete užívat samotný příběh.


Rytíř Bartoloměj Křenský z Loučky byl muž čestný, pracovitý a upřímný. Vypravěč nám přibližuje rytířovo bytí a strasti samotného života. Bartoloměj byl cestovatel po české zemi, vážený rytíř a čestný člověk, avšak byl také nemluva a starý pán zmožený svou rytířskou prací.

V příběhu se od vypravěče dozvídáme, jaký by Bartoloměj člověk a jaký měl život. Na dobu Jiřího z Poděbrad by leckdo mohl říci, že dobrý, ovšem nebylo tomu právě tak. Znaven prací i životem, peněz po málu, se dozvídá, že po sestře a svém bláznivém švagru dědí stavení. Bartoloměj tak musí řešit otázku, zda má opustit svou Loučku, kterou mu nevěrná žena zadlužila a jít poklidně žít na stavení v Rohu? Jak se nakonec rozhodne, ještě sám netuší. Vydává se tedy na Roh zjistit, jak to s jeho dědictvím vlastně vypadá. Ovšem místo jmění jak všichni očekávají, nachází něco zdaleka jiného… Kromě toho vidí Bartoloměj jediné plus v děvečce Veronice.

Bartoloměj Křenský z Loučky, (možná i) z Rohu, byl snad starý blázen, řekl by nejeden z nás, ale není tomu tak. Byl až moc přemýšlivý, tak moc, že se přesto nechal lapit. Lapit láskou, k mladé panně Veronice. Na začátku každé kapitoly, máme od vypravěče malé povídání, o čem ta daná kapitola vlastně bude. Ač by se zdálo, že to kazí dojem celého děje, není to pravda. Díky tomu jste více natěšeni, až k té části dojdete, dozvídáte se podrobný popis i samotné dění a občas jste i mile překvapeni.

 Láska nebo čest? 

Kniha je líbivá, občas se člověk pousmál, ale nejvíc si představoval sám sebe v roli jednoho z hrdinů a byl rád, že v té nepochopitelné době vlastně sám nežil. Rytíř Bartoloměj měl těžký život, ostatně tak jako všichni v té chvíli a my, díky vypravěči můžeme aspoň na chvíli předstírat, že bojujeme po boku samotného Bartoloměje Křenského z Loučky a (možná i) z Rohu.

Václav Erben nám výborně vykresluje prostředí i samotné ražby mincí. Častokrát jsem si říkala, kolik z toho je pravda a kolik z toho je výmysl. Tato kniha je pro mě jedna z nejtěžších, troufám si říci i ta úplně nejtěžší, co jsem doposud četla, ale jsem ráda, že jsem tento druh literatury mohla začít právě s Rytířem Bartolomějem.

Pro někoho konec trapný a však já jsem spokojená. Knihu doporučuji a těším se na další reakci na ni.

Mája

Žádné komentáře:

Okomentovat